::ANAK MURID::

5 SEBAB VITAMIN ANDA LAMBAT BERTINDAK???

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tahukah Anda Mengapa Vitamin Anda Lambat Bertindak?

1. Tak suka minum Air Putih

Inilah masalahnya ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air putih dan tetapi lebih suka yang bewarna dan berperisa.

TAHUKAH ANDA?

Air yang manis boleh meningkatkan kepekatandarah serta menyebabkan kegemukan.

SARANAN:
Saya sarankan amalkanlah banyak minum air putih apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik.

2. Makan vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa.

Saya tahu anda suka makan vitamin tapipandai-pandailah aturkan@boleh tanya Perunding Kesihatan Vitamin Anda ..sayabagi contoh macam makan ubatlah..anda patuh jer saranan doktor kan contonya 1biji 3 kali sehari (anda patuh dgn arahannya kan)

TAHUKAH ANDA?

Apabila anda makan semua vitamin secarasekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu.Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air.

SARANAN

Lepas nie cubalah agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terlalu dibebani pada satu satu masa tertentu sahaja.
3. Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.

Sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilanvitamin .

TAHUKAH ANDA ?

Ini kerana kesannya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik.


SARANAN

Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin pada waktu tengahari atau malam. Namun sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan,pagi dan petang, maka amalkan vitamin selepas 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor.
4. Kurangkan pengambilan kafien dalam diet harian.

Haaaa ini yang tak best dengar nie kan..mana boleh tak minum Kopi rasa tak bertenaga untuk mula hari2 yang mencabar..

TAHUKAH ANDA ?

Sebenarnya pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan. Maka pengambilan minum yang berkafien yangtinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.

SARANAN:

Cubalah untuk kurangkan pengambilan kafien..contohnya kalau dulu minum 3 cawan sehari..kurangkan 1 cawan sehari..kemudian perlahan2 anda akan terus melupakan minuman kesanyangan anda itu..

5. Makan Vitamin Tanpa Ilmu Yang Betul


Makan Vitamin mesti tahu caranya kerana adasesetengah vitamin tidak boleh dimakan pada masa yang sama.

TAHUKAH ANDA ?

Kisahnya begini..
a) Multivitamin yang lengkap dengan zat besitidak boleh diambil bersama air susu, Ini kerana ia akan mengganggu penyerapanzat besi itu sendiri.

SARANAN:

Adalah penting sewaktu membuat keputusan membelimesti mengambil kira Perkara Pertama iaitu
-Vitamin Anda HALAL
-Vitamin Anda SELAMAT
-Vitamin Anda SEMULAJADI
-Vitamin Anda BERKESAN


* Jika ada customer yang mengadu vitamin tidak memberi kesan, anda boleh bertanya jika perkara sebegini berlaku kepada mereka.

*Perlukan maklumat LEBIH LANJUT mengenai vitamin or suplimen SHAKLEE?? Just SMS/WHATSAPP sy di no yang tertera. :-)~Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.~
❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

No comments: