::ANAK MURID::

♡ Kejap je rase.. ♡

assalamualaikum dan salam sejahtera..

Berdasarkan tajuk post ni, agak2 student2 comey apakah yg dimaksudkn kejap je rase tu ek??mesti xtau kn..urm..dh sbulan arwah tok meninggalkan dunia ini.rase cm kejap je..rase cam baru je jumpe arwah tok time g rumah tok..tok duk baring2..tengok cucu2nye main..Arwah tokki plak meninggal tahun 2007.semalam genap 1 bulan arwah tok xde, hari genap 4 tahun 1 bulan arwah tokki xde..lah doakan roh tok & tokki dicucuri rahmat, diampunkan segala dosa dan ditempatkan di kalangan orang yang soleh & solehah.Amin..

~TQ~

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

♥ salam ramadhan ♥

assalamualaikum & salam sejahtera..

Sy nk ucapkan selamat berpuasa kepada umat Islam di dunia ini dan berharap dengan kehadiran bulan yang mulia ini dapat memberi kita barakah dan sama-samalah kita peroleh keberkatan di bulan yang mulia ini. Pohon maaf andai terdapat kekasaran bahasa ketika student2 comey berblog walking di sini.


~TQ~

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

~apaBila~

Perlu kekuatan apabila keseorangan..
-
-
-
-
Berani
-
-
-
-
Semangat
-
-
-
-
Bermotivasi
-
-
-
-
Yakin boleh
-
-
-
-

~TQ~

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

:: HB ::

slamat ulangtahun kelahiran yg ke-24 tuk my sis a.k.a HASLEENA RAMLEE.
smoga diberkati umur
slamat menjadi guru jugak..
dan
slamat pening kepala mengajar budak2 skolah rendah..hahaha..
jgn lupe bawak balik ole2 yg banyak

~TQ~

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

internship..

asaalamualaikum dan salam sejahtera 2 all readers..

merujuk kepada tajuk entri di atas, sy selaku tuan punye blog ni nk bt entri skit berkaitan internship.wah..wah..wah..cm nk tulis surat rasmi plak.huhu..internship 2 name tuk satu program latihan di lapangan yg bertujuan tuk mengaitkan kemahiran, pengetahuan dan pengalaman sedia ada dengan amalan tugas sebenar guru permulaan. semua guru pelatih semester 8 di semua IPG wajib join internship ni selama sbulan.sbulan 2 rse cam kejap je..skrg sy dh 2 minggu kt skolh.tinggal 2 minggu je lg nk hbskn internship ni. sy n 3 org lg kwn seinternship sy (aliff,shafiq &syafik)plan nk bt program kitar semula slama seminggu.tp..ape yg sedih, perasmian xbleh bt sbb GB a.k.a guru besar xbg bt sbb dak tahun 6 ade exam..GB srh bt persmian penutup je.program tetap buat walaupun xde perasmian..waaa..kecewa gak skit..don't give up AINA BAZILAH RAMLEE..small matter je 2..yg penting bt yg terbaik dan pastikn semuanya berjalan dengan lancar.

~TQ~
❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

cinta muka buku


~TQ~

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

belajar..kawin..kerja..

assalamualaikum dan selamat petang..

belajar..kawin..kerja..yang mana 1 pilihan hati??bagi saya, mesti la belajar dulu..lepas belajar keje.insyaallah..tahun depan saya bakal di postingkan.tempat posting??waa..mesti la pilih terengganu..sebab ape pilih terengganu..sebab mk yang suruh..sebab ape mak suruh??sebab saya p tanye mk nk mntak mne??dah xtau sgt nk pilih negeri mne.ade yg suruh pilih kedah.tapi..baik saya tnye mk dlu cmne.huhu..urm..lepas keje??kumpul duit dulu manyak2..penuhi impian & harapan.ade rezeki bleh beli kete.Honda CRV ke..Toyota Alphard ke..hoho..jauh berangan..brape tahun nk kumpul tu ek??gaji cikgu bukan besar sgt pn kn.xkawin la kalu cmtu.huhu..kalu dh sampai seru kawin la.tp..xtau bile.bile org tnye aina bile lagi??saya jawab la belajar dulu..tnggu keje dulu..awak(org yg bertanya) dulu la..alkisahnye cmni..mk Mr.A tnye saya bile nk kawin..adeh..xtau nk jawab cmne..ade ke saya jawab takut..hahahahaha..takut apenye??saya pun xtau takut ape..huhu..nasib baik Mr.A dh bgtau saya nk keje dlu.dia pun nk keje dulu..dalam mase yg sama mk Mr.A bg cdngan lagi korang tau x.saya dengar + gelak je la..bg respon skit.skit je??ade ke patut?patut la kot..dh xtau nk ckap cmne lg.

pesan cikgu saya time jumpe kt pesta buku.belajar dulu sampai habis.kalu nk smbung bljar, sambung dlu.jangan duk kasih-kasih(kapel) ke kawin ke.ade ilmu orang xpndang rendah pada kite.orang xbleh tindas kite.kalu xde ilmu nk buat cmne??nk kasih ke kawin ke tggu dlu..dh smpai jodoh ade la tu.ni pesanan cikgu yang saya paling suka dan ingat smapi skrang.die ajar PJ time saya form 1-4.ape yang die ajar sampai skrang saya ingt sebab saya blajar jugak dlm subjek anatomi & fisiologi.alhamdulillah..

pape pun, setiap orang ade pandangan dan pendapat masing-masing..ni juz my opinion.xsalah nk blajar dlu ke, keje dlu ke ataupun kawin dlu.setiap yang berlaku ade hikmah di sebaliknya dan selamat menjalani kehidupan dengan lebih baik.insyaallah.. =))


~TQ~

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

Hana Tajima??


Assalamualaikum & salam sejahtera sume..

Ha..dah bace kn post title entri kali ni kn??So,msti korang dh tau kn cikgu nk post pasal ape..ehek..urm..Hana Tajima??Korang knal xsape??Msti kenal kn.Kalu yg xknal tu meh cikgu nak habaq mai skit..waw..Cikgu cakap utara ka??ahaks..dh2..toksah duk merapu banyak la cikgu aina oi..berbalik kepada post entri kali ni.Name die Hana Tajima Simpson.Beliau sbenarnye sorng designer kacukan British-Japan.Beliau memeluk Islam 6 tahun yang lalu dan skrang duk kt UK.Beliau ni muda lg.Baru umur 24 tahun..Cikgu suke tengok style die.Nak2 cara die pakai tudung.Sangat style & kreatif..Orangnye pun sgt cantik,lawa..kan3.Sape sokong angkat tangan cam usop ;)). Kat bawah ni ade cikgu upload pic & video cara die pakai hijab dan 'style'kn dress..
Let's check it Out..~




~TQ~

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

back tO schOOl!!



yes..back to school!!hari ni sume budak & cikgu skolah dh kembali ke skolah.sesi pembelajaran penggal ke-2 dh bermula semalam sebenarnya di negeri Terengganu, Kelantan & Kedah.Tapi, negeri2 slain negeri di atas start skolah hari ni.Jalan pun dh start jem balik.Cikgu??ha..cikgu xmengajar lg.So, xpayah g skolah coz IPG a.k.a tempat cikgu belajar start 19hb.Ha..masih ade 6 hari lg tuk cikgu bercuti..Best ke??Memang besh.Tapi..kadang2 bosan jgk sebabnya cikgu duk sorang2 kt rumah.Jadi maid la kejap..hahaha..xde la.stakat basuh baju, lipat baju, basuh pinggang, masak..waa..pandai ke cikgu masak??hahaha..masak cingcai bocai asal bleh makan.huhu..Pengalaman mematangkan diri..Opss!!hahaha..Ayat xbleh blah.Tapi cam budak2 je nengok.Pape pun kepada sume yg akan ke sekolah tuk blajar or mengajar, slamat kembali ke skolah yep..

daa~

~TQ~

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

06062011

Alhamdulillah..
Hari ni dah genap 4 tahun hubungan cikgu ngan Mr.A a.k.a Muhammad Aliff. Pejam celik pejam celik dah 4 tahun rupenya.Kejap je rase.1st time wish face 2 face pagi2 tadi..Bese wish dalam tepon je xpun mesej.Almaklumla..6 jun slalu kne time cuti.kali ni Mr.A ade kat terengganu coz pegi kenduri kawin kat area pantai timur.Pagi tadi dah bertolak balik ke Utara.haha..kelakar tengok muke Mr.A yang malu-malu kucing..Kepada Mr. A, time kasih atas segalanya. Bukan harta menjadi ukuran, bukan rupa dijadikan alasan, tetapi ilmu, sikap dan hati menjadi pandangan.


~CIKGU AINA~

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

hilangkan tarikh atas pOst title

assalamualaikum sume..

haha..nk gelak dlu jap..lame punye cikgu cari kt mne nk hilangkan tarikh kat atas posttitle, tukar ayat kat komen 2..adus..dulu bleh buat..time nak buat lupe kat mne..ade ke patut..memang xpatut pun..time cikgu jenguk2 blog lyssa yang sememangnya banyak ngan tutorial ni, cikgu jumpe la cmne nk hilangkan mnde alah 2..lega..hahaha..thanks tu lyssa yang comey tu..sape2 yang pelupe cam cikgu ni bleh la follow steps ni yep.. ;))


1.Dashboard > Design > Page Element
2.Dekat bahagian post tuh , korunk tekan edit auh ??


Nanti , dia akan keluar macam niyh ;)


3. Pastu, kat anak panah tu, korang "Untick" ye.
4. Lepas 'Untick , korang save laa.
5. Comfirm jadi ! haha ;)

~CIKGU AINA~

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

sidebar title backgrOund

entri kali ni cikgu nak share ngan korang cmne nk letak background kat sidebar title.ape tu??let's check it out.

tutOrial ni cikgu ambik dr blOg lyssa.cikgu tambah skit2 je mne yang patut bagi korang lebih faham.sape yang nak try jOm follow steps bawah ni yep. ;))


1. Dashboard => Design => Edit HTML =>Tick Expand Widget Templates .
2. Tekan CTRL+F search for this code
h2 {
3. Bila da jumpa , copy code kat bawah ni and paste dekat bawah code h2 {
background:url(URL GAMBAR PILIHAN)
4. lepas tu paste dekat bawah code ni text-transform:uppercase;
nanti dia akan jadi macam ni .

h2{text-align:center;
margin:0 0 1em 0;
font:$(widget.title.font);
color:$(widget.title.text.color);
text-transform:uppercase;
background:url('URL GAMBAR PILIHAN')}
* sape2 yang juz ade kod ni:
h2{text-align:center;
margin:0 0 1em 0;
font:$(widget.title.font);
color:$(widget.title.text.color);

korang juz paste kod di bawah ni kat bawah kod color:$(widget.title.text.color);

text-transform:uppercase;
background:url('URL GAMBAR PILIHAN')}
kalau dah siap preview dulu ye.
bila dah puas hati baru save..
slamat mencuba ^,^

credit 2 lyssa..
TQ

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

stOry~

..1 pic tell a lOt Of stOry..

~CIKGU AINA~

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

::renOvate::

alhamdulillah..
selesai sudah renovate myblog..
and..
ni lah hasilnye..
ala..xgempak pom.
juz simple mimple je.
seswei ngan cikgu sebagai student baru blajar..
dari kecik2 kaler, sampai la ke besar2 background
sume cikgu edit balik termasuk header 2..
waa..
xpandai sangat nk gune photoshop..
ni cikgu gune photoscape and gimp2..
sume ni cikgu blajar kat blog yg cantik molek ni..
creadit fOr her..

=))

~CIKGU AINA~

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

update!!

assalamualaikum..

hr ni bru cikgu berpeluang update blog..sudah berminggu2 cuti dr dunia tenet, kali dpt bekerja lg melayan tenat.almaklum la.skrang bru cikgu cuti.kalu duk rmh sewa xdpt nk on9.cikgu xpkai broadbnd.mls la.lembap cm siput sedut kalu kt area rmh sewa cikgu 2.kalu kt kls laju la cm zebra..huhu..skrg cikgu kt rmh mk ayh cikgu..ha..best la..laju pn laju..exam cikgu br je hbs..alhamdulillah..lega suda.debor tggu reslt plak la.skrg cikgu bercuti slama 3 minggu.tuk kwn2 cikgu special kt IPGKDRI slamat bercuti ye..jumpe next 3 months..eh2..3 months plak..3 weeks la..lme sgt 3 months 2.pape pun..hepi holiday kepada semua yg ngah bercuti skrg.kepada yg nk kawin 2 slamat menempuhi dunia yg baru..smoga kekal hingga ke syurga. kepada kawan2ku jannah, kak long, keron+ due, tiah, kecek + ada, kak mirah + amer, kak zue + dly, a. amri + kak ina, SELAMAT PENGANTIN BARU..

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

~tutOrial~

Semua ni bukan tutorial yang cikgu buat.cikgu xpandai nk buat tuto..cikgu blajar dari cikgu2 yang pakar je. kepada sesape yang buat tutorial ni bleh la klik link kat bawah ni yep. TQ




❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

~price tag~

ni 1st video yg cikgu upload.sebab ape cikgu upload??sebab ade org suruh cikgu hafal..aduih..cikgu bkn suke sgt hafal lagu ni.skadar suke2 bleh la.nk hafal sume lirik 2 xminat la cikgu..ha..skrg cikgu sahut cabaran.yeah..wait n see.. =))



❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

exam??

assalamualaikum readers..

hari ni cikgu nk post entri pasal exam..(exam pun nk kasi tau orang..exam je la..)ala..biaq pi la orang nk habaq apa..blog cikgu kn..huhu..kawan2 kt U dh hbs exam dh kn.mayb dh blik rmh dh pun..tp..cikgu kt IPG ni start pun blum..urm..cikgu baru dapat tiket a.k.a slip nk masuk exam hr khmis bru ni.cikgu ambik 3 paper kali ni..byk 2..(banyak ke??org lain lagi byk kn).yela..byk la bagi cikgu..sebabnya kelas cikgu je ambk 3paper.klas lain yang same batch cikgu ambik 2..xpe la..lalui dengan tenang..dont tensyen2..nanti bleh sakit mental. so, mesti ade dikalangan readers yg ade exam fever.yela kan.makan buku..tido buku..mandi buku..semua mesti ade buku..tapi, kesihatan mesti dijage jugak..kalu sakit payah jugak kn..kn study pn xbesh.kalu sakit time exam lagi payah kan..kepada kawan2 cikgu x-specially ALPHALIANS do ur best ya..no toyol2..no sakit sternocledomastoid..



❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

.::pemakaian cOntect lense::.

Kali ini cikgu nak share hukum pemakaian contact lens kerana sekarang makin ramai yang pakai contact lens. Lagipun cikgu salah sorang daripadanya..Cikgu jumpe info ni kt blog Cik Tom. Kredit kt Cik Tom yep..Adakah pemakaian contact lens satu keperluan atau kehendak? Dan bagaimanakah hukumnya disisi agama Islam?

cara pakai contact lens
Contact Lens

Soalan;

Assalamualaikum, Saya ingin bertanya dan mendapatkan kepastian tentang penggunaan contact lens (kanta lekap) semasa solat atau puasa. Adakah sah ibadatnya?? Dan di dalam islam bolehkan seseorang itu menggunakan contact lens samada menpunyai masalah rabun atau sekadar pakai suka-suka?

Jawapan;

Ada dua tujuan memakai kanta lekap;

1. Tujuan perubatan; iaitu orang yang memakainya kerana masalah mata yang dihadapinya, iaitu ia memakainya sebagai ganti cermin mata. Hukumnya adalah harus dengan syarat tidak mendatang mudarat kepada mata.

2. Tujuan perhiasan; iaitu memakainya sekadar suka-suka, bukan kerana keperluan (yakni bukan kerana masalah mata). Ia masuk dalam hukum perhiasan. Perhiasan diharuskan selagi tidak melanggar batasan Syara, iaitu;
a) Tidak mendedahkan aurat dan berlaku tabarruj
b) Tidak mendatangkan fitnah iaitu menimbulkan ghairah orang lain –terutamanya wanita- (yakni tidak harus wanita memakai perhiasan yang boleh mendatangkan ghairah atau mencuri perhatian lelaki kepadanya).
c) Tidak mengubah ciptaan Allah.
d) Tidak berupa penipuan atau pemalsuan.
e) Tidak menyerupai perbuatan orang kafir
f) Tidak berlebihan.
g) Tidak memudaratkan

Merujuk kepada syarat-syarat di atas, sebahagian ulamak telah memfatwakan haram memakai contact lens yang berwarna (yakni mengubah warna mata yang asal) kerana ia mengubah ciptaan Allah, berupa penipuan/pemalsuan dan meniru perbuatan orang kafir di samping ia memudaratkan sebagaimana disahkan oleh para doctor sendiri. Di tambah lagi bagi perempuan, ia boleh menimbulkan fitnah (iaitu mencuri perhatian lelaki kepadanya).[1]

contact lens berwarna yang menarik

Contoh contact lens berwarna-warni

3. Adapun penggunaan contact lens samaada mengambil wudhuk, solat dan puasa; ia tidak menjejaskan ibadah-ibadah tersebut kerana bahagian dalam mata tidaklah wajib dibasuh atau disampaikan air ketika mengambil wudhuk atau ketika mandi (yang wajib ialah bahagian luar sahaja iaitu kelopak mata). Begitu juga dengan puasa; menurut ulamak memasukkan sesuatu ke dalam mata tidaklah membatalkan puasa. Solat pun begitu juga; tidak ada yang akan menjejaskan solat kerana contact lens.

Wallahu a’lam.

Rujukan;

1. Fatwa Syeikh Abdullah bin Abdurrahman al-Jibrin (http://www.ibn-jebreen.com/).
2. Fatwa Syeikh Mohammad Soleh al-Munajjid (http://islamqa.com/).
3. Fatwa Syeikh Dr Ahmad al-Hija al-Kurdi (http://www.islamic-fatwa.com/)

Sumber: USTAZ AHMAD ADNAN FADZIL: Hukum Contact Lens

Penambahan;

Pemakaian contact lens berwarna hanya dibolehkan utk isteri memakai terhadap suaminya sahaja atau sebab-sebab perubatan (silau). Jika tanpa sebab, ia haram jika bermaksud menipu orang lain atau bermegah. Maksud menipu ialah mata asalnya berwarna hitam, tapi dihari peminangan dia memakai contact lens berwarna utk mengabui rombongan yg meminang. Ini tidak boleh. (Fatwa Syaikh Munajjid). Bermegah dan berlebihan di tegah oleh ayat 6: 141 (sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yg berlebih-lebihan). Maksudnya contact lens biasa sudah memadai.

Kepada kawan-kawan, renung-renungkanlah. Bertindaklah sewajarnya sebelum terus hanyut dengan keindahan dunia semata-mata.



❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

♡kenangan SK Seri Budiman II♡

assalamualaikum..

entri kali ni ckgu nk cite psl praktikum plak..ckgu bru hbs praktikum kt sk seri budiman II slame 3bulan..fuhh..sedih+hepi..sume ade.sedih sbbnye tgglkn anak2 murid & hepi sbb dpt bt praktikum kat skolah ni.skolh yg byk beri kenangan terindah..kepada anak2 didik ckgu.ckgu xkisah kamo xbg hadiah kt ckgu.asal ingtn, nasihat & didikan yg ckgu berikan kamo amalkan.hadiah yg kawan2 kamo bg pn dh melebih ckgu nk bersara dh.penuh kete ckgu..huhu..thanks sume ye..warga skolah kt cni yg sgt2 spoting & happening..time g jmpe ckgu2 4 da last time, ade sorng ckgu ckp,mereka xprnh rse semesra begini ngan ckgu2 praktikum sblm ni.ckgu cakap la myb dieorg skejp je kt cni.xsmpt la.but..dat sir says no..dieorg same jgk ngan kamo.tp..kamo semua ade ade SOMETHING..kami xprnh bg hadiah kt cgku praktikum.ni la 4 da 1st time kami bg..sebabnye kami tengok awk semua mmg berminat dalam bidang ni.buat jamuan kt bdk2..bg penanda buku..waa..cgku rse tersgt2 gembira & bersyukur ngan atas semuanya.ckgu xnyesal buat praktikum kt cni.cgku hrp kamo sume akn berjaye dunia akhirat.bljr molek2 ye..


~time buat persembahan kt perhimpunan tuk terakhir kali~
kredit 2 aliff, syafik, shafiq



❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

~teaCher~

assalamualaikum sume..

ha..hr ni ckgu PJ nk ngedate psl anak2ku..opss..bkn anak btol u..anak murid je la..huhu..tbe2 je tringt kt sorg bdk 2.ckgu ajr die BI.mgu lps ade 1 hr ckgu naik hangin..eh2..bkn ckgu.teacher la..huhu..ajr BI tek.ha..sape suruh bt teacher mrh..dak ni gdoh dlm kls sbbnye brebut 'menan' yg mcm dam ular 2.teacher bt sndri la.die xmau share.lps teacher leraikn die xpuas hti.nk gdoh lg.tecaher g la control die..kang xpasal2 die brtumbok dlm 2.pastu die frust kot.die kuar nanges..teacher xlyn la.pastu ade 2 org geng die ikt.teacher pggl msuk.slagi die xmsuk teacher tggu kt pntu kls.dlm 5 -10 mnt die msuk la.die diam je smpai hbs kls.teacher plak bt xlyn je..smlm teacher n 4 kwn teacher bt prsembaha smpenan mggu teakhir kami praktikal kt skolah 2.lps tu anak murid sdr kami nk hbs dh.bdk yg mrh teacher ni tgur teacher."teacher, sy nk mntk maaf sbb mrh kt teacher".teacher rse cm k nanges he.nsb baik blh kontrol.pastu ade kwn2 die meh salam ngan teacher.teacher pn bt sdp hati."xpe..esk teacher msuk kls awk lg..hr ni time msuk kls yg sme, teacher tgk dak 2 dh ok.nk baik2 smule ngan teacher..dak ni mmg nkl.die xske teacher pggl nme die muiz.ktenye, teacher jgn la pggl muiz.pggl la daniel..ha..skrg kaluk srh die duk diam teacher akn tnye muiz ke daniel.die akn jwb, daiel.pastu duk diam la..

ha..pnjang lebar teacher cite hr ni.almklumla..mggu ni dh last dh..observe pn dh hbs..jamuan je yg xhbs lg.huhu

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

♥..cOntest blOg paling wOnderful..♥

arhh..tidakk..shayer dh gile contest pulak dh..huhu..kali ni sy join contest blog paling wonderful..wah..wah..wah..prsan toi minah ni ek..mcm blog deme tu wonderful sgt..hahaha..xde hal la..yg penting sy join..ni je kemampuan sy..sy budak baru bljr..kalu xcntik tolong tunjukkn..yippy..

juz click dis pic 2 join it..

wonderful atLet anda ditag:

~TQ~

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

✿Sara & Pari: Our 1st GIVEAWAY!!✿

semenjak 2menjak ni rajin Miss Aina Bazilah join contest..almaklumla, esemen bru siap..syok jejln tambah trafik kt blog2 org..byk dpt ilmu jgk.xrugi kn.pastu jgn lupe follow n tgl note yg kte walking kt c2..

ha..kali ni nk join contest lg bt kali ke-3..contest ni dianjurkan oleh Cik Pari kt blognye..credit 2 her..sesape yg nk join silalh klik pic kt bwh ni yep..


atLet2 di bawah anda di tag:
all da readers

TQ ;))

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

INNER TU SAYA PUNYA!

assalamualaikum sume..

ha..sbb dh lme melangut dpn my lappy ni xtau nk bt ape so, sy g jln2 tmbh trafik kt blog2 org..huhu..time syok jln2, jmpe 1 contest.ha..ape lg..trus usha la..mne tau kot2 tringin nk join contest bt kali ke2..haha..br kali ke2..bkn 2puluh or 2ratus.ha..lps bce syrt2 rse cm nk join la plak..ape lg..sy trus grab la..jgn lpskn peluang yg ade!!xrugi kalu join..bkn buang keringat pn..kn3..sje tuk syuke2..

Mrs Chenta
sesape yg tringin nk join ke sile klik pic atas ni yep..
cepat2..tarikh tutup penyertaan 7 mei 2011 ye.bkn 7 mei 2012.. ;))

ni antara hadiah yg ditawarkn..

ok..now..sbb ape MRS.VIP a.k.a penganjur contest ni msti bg sy menang inner 2 adalah kerana inner tu saya punye la..saya punye, saya punye dan saya punye..kalau orang lain punye pun msti saya punye jgk..haha..trok btoi ek..nk jgk kalu orang punye pn..huhu.sy nk tmbh lg koleksi inner saya..lgpun saya xde lg inner kaler kuning, biru, hitam..lg kaler ape lg yg ade ngan cik puan VIP..sume saya nk..ish..xmalu btoi Cik Aina Bazilah ni ek..saya skrg saya ngah 'gile' ngan inner n shawl..ha..pantang nmpk je msti nk..so, skrang saya dh nmpk contest inner ni msti saya nk inner tu jgk..walaupun kdang2 time sy pakai inner trase cm buruk je, xsalah kalu mncube..kalu xcube xtau kn..so, if i want i must do it..

opss..dis pic tuk dis contest??malunye.. ^_^

sy nk tag gadis2 ayu ni ;)


❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

♥♥~kawanku kawin lagi~♥♥

tahun ni 3 lg kawanku kawin..
sangat hepi tuk kamoo2 semua..
hOpe korang bahagia sampai ke syurga..
amin..

tirah ♥ fairul

hazrat ♥ ecah

seha ♥ nuar


❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

:: pemakaian dahlya buttOn ::

juz letakkan dahlya buttOn di mana2 anda suke.then, pinkan ngan brooch yg diberikan. dahlya buttOn ni boleh diletakkan kt tdung, shawl, baju, headband, beg, etc..sangat cantek..






❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

♡..dahlya buttOn tuk dijual..♡

1 set terdiri daripada:

~ 2 pcs dahlya button
~ 1 brooch
~ RM15 (x termasuk postage)

email me: smile_galzz88@yahoo.com

Nama
No. HP
Alamat:
Kod barang




..SOLD OUT..

..SOLD OUT..


..SOLD OUT..


..SOLD OUT..






❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀

✿..60 petua dapat pasangan..✿

1. Semua orang ada jodoh atau pasangan yang menanti dan biasanya ia berada tidak jauh dari anda. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya.

2. Jodoh itu ketentuan Allah dan kita wajib berusaha. Doa, usaha yang betul dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal, insyallah akan menemukan anda dengan pasangan anda.

3. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat. Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.

4. Seimbangkan hidup anda dengan sempurna agar diri anda jadi seperti “magnet” yang menarik bakal pasangan anda kepada anda.

5. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.

6. Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.

7. Sayangi semua orang di sekitar anda dan anda akan menarik sayang terhadap anda. Jika anda membenci orang, ditakuti bakal pasangan anda akan membenci anda.

8. Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Justeru, kita perlu sentiasa dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Tanggapan pertama adalah yang terpenting.

9. Untuk lelaki, tarikan pertama ialah pakaiannya. Untuk perempuan, wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. Sediakan diri untuk menawan bakal pasangan anda.

10. Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa bersedia untuk menerima cinta.

11. Cinta datang melalui mata lalu turun ke hati. Justeru, perhebatkan hubungan mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih sayang.

12. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.

13. Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan hasrat kepada bakal pasangan. Perkara yang baik disegerakan (iaitu menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan).

14. Tidak salah untuk orang perempuan memulakan usaha untuk berkenalan. Orang lelaki akan sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan walaupun sebenarnya orang perempuan yang mulakan.

15. Berkomunikasi dengan mesra dan bersemangat menggunakan lidah, mata, hati dan bahasa badan. Elakkan bercakap sambil lewa atau kurang sopan terhadap bakal pasangan.

16. Berbual dengan pasangan mengenai apa yang dia suka. Beri tumpuan kepada minat dan perasaannya. Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri sendiri.

17. Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru berkenalan. Bentuk suasana keintiman dengan segera agar bakal pasangan rasa selesa.

18. Makin mudah kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada bakal pasangan, semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada kita.

19. Berdoa dan latih diri agar kita pandai mendampingi orang lain dan seronok untuk didampingi oleh orang lain. Buang perangai yang menyebabkan orang benci kepada kita.

20. Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau tidak tertarik kepada kita. Justeru buang semua benci.

21. Untuk wanita, jangan jual mahal terhadap bakal pasangan. Tetapi, nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda amat sukar untuk berkenalan dengan lelaki lain.

22. Kebanyakan lelaki mudah tertarik kepada perempuan yang simple, tidak materialistik, mudah berterima kasih dan redha dengan setiap pemberian lelaki tersebut.

23. Orang perempuan mudah tertarik kepada lelaki yang memberi perhatian, penghargaan dan penghormatan kepada mereka. Justeru, orang lelaki janganlah terlalu jimat atau kedekut.

24. Orang lelaki perlu belajar mengenal kerenah orang perempuan. perasaan, pemikiran, kehendak, keperluan, kesukaan dan kebenciannya.

25. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan dan kesilapan kecil yang ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal pasangan.

26. Senyuman ikhlas, wajah yang menawan dan bahasa badan yang penuh kemesraan akan menambat lelaki terhadap wanita.

27. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang ada persamaan dan ada perbezaan sifat, tindakan dan minat. Terlalu banyak persamaan membosankan. Banyak sangat perbezaan menyesakkan.

28. Orang mudah tertarik kepada bakal pasangan yang ada sikap dan sifat yang saling mengimbangi dan melengkapkan sikap dan sifatnya.

29. Walaupun belum kenal rapat dengan bakal pasangan, nyatakan yang anda sering merasa atau berfikir seperti yang dia rasa atau fikir. Keserasian adalah tarikan.

30. Perempuan membentuk hubungan dengan berbual dan bercakap. Lelaki bentuk hubungan dengan melakukan sesuatu kegiatan secara bersama.

31. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang mempunyai persamaan daripada berbagai segi seperti kefahaman politik, aktiviti keagamaan, sikap terhadap harta, wang dan hobi.

32. Dua orang yang amat banyak perbezaan boleh serasi antara satu sama lain jika mempunyai satu atau dua persamaan yang mendalam seperti suka kepada kucing, suka melancong atau suka ramai anak.

33. Tindakan yang serentak akan menarik bakal pasangan terhadap anda. Contohnya, serentak berpaling, serentak angkat gelas, serentak berdiri, serentak nak ke tandas.

34. Tawan hati bakal pasangan dengan pamerkan emosi yang sama terhadap sesuatu kejadian atau peristiwa – sama-sama gembira, sedih, terperanjat, benci, simpati dan sebagainya.

35. Dua insan mudah serasi jika mempunyai pentafsiran yang sama mengenai hubungan – tahap keakraban, kebebasan, kebergantungan, pemberian, pengorbanan dan sebagainya.

36. Kenalpasti ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri ini dalam diri anda dan pamerkan kepadanya yang anda mempunyai ciri-ciri tersebut.

37. Semua orang mencari cinta sejati tanpa syarat. Bakal pasangan anda akan tertarik kepada anda jika anda mengasihinya bukan kerana wajah, harta, keturunan atau glamornya.

38. Bakal pasangan akan tertawan kepada anda jika anda dapat bantu mengukuhkan imej dirinya, rangsang semangatnya dan pupuk keyakinan dirinya.

39. Keikhlasan amat penting dalam memuji atau memotivasi bakal pasangan. Jika kita didapati bohong, dia akan terus menjauhkan diri daripada kita.

40. Pujian yang berhikmah dan ikhlas bertindak sebagai magnet yang menarik anda kepada bakal pasangan. Pujian daripada kawan baru lebih bermakna dan berkesan berbanding pujian daripada kawan lama.

41. Ulang sebut perkataan, ayat atau slogan yang digemari bakal pasangan anda. Ini menyebabkan dia rasa istimewa dan dihargai dan akan tertawan kepada anda.

42. Kenalpasti keistimewaan bakal pasangan anda yang orang lain tidak nampak. Sampaikan kehebatan ini dengan bersemangat dan dia akan mudah tertawan kepada anda.

43. Untuk bakal pasangan yang popular dan sering dipuji , cari pujian yang original untuk menambat hatinya. Untuk orang yang tidak popular, sebarang pujian amat dialukan dan dihargai.

44. Beri penghargaan serta merta kepada setiap pencapaian atau kejayaan bakal pasangan. Ini membelai dan melembutkan hatinya terhadap anda.

45. Jika bakal pasangan memuji anda, pamerkan keseronokan anda dengan senyuman dan ucapan terima kasih dan bersyukur. Dia akan rasa dihargai.

46. Cari keunikan, kelucuan atau ‘kegilaan’ bakal pasangan anda. Nyatakan yang anda suka kepadanya sebab keunikan tersebut. Ini buat dia rasa istimewa.

47. Ramai pasangan sengsara bila isteri terlalu cantik atau suami terlalu handsome. Justeru, cari bakal pasangan yang setara dan sepadan dengan kita.

48. Orang yang merasa dirinya hodoh sukar untuk mendapat pasangan. Carilah kecantikan yang ada pada anda dan bentuk keyakinan diri. Hati yang suci dan keyakinan yang tinggi menyerlahkan kecantikan anda.

49. Wanita mudah tertawan kepada lelaki yang gentleman – bersopan santun, suka membantu, menghormati wanita, berani dan yakin diri.

50. Untuk jadi lebih menawan, berterusan belajar, perbaiki perangai dan peribadi, baiki kemahiran komunikasi, murnikan hati, pemaaf dan sentiasa bersangka baik.

51. Lelaki harus mempamerkan sifat kelelakiannya di samping memasukkan sifat perempuan dalam dirinya seperti lebih prihatin, memahami emosi , timbang rasa, dan gunakan gerak batin.

52. Perempuan harus mempamerkan sifat kewanitaan disamping menghayati sifat lelaki seperti minat dalam politik, sukan, memancing, dan aktiviti macho yang lain. Bertindak bijak tapi, jangan terlalu bijak.

53. Untuk menambat hati wanita, kerap bertanya tentang perasaannya, aktiviti yang dijalankannya, kegemarannya, kebenciannya atau sebarang perkara yang berkaitan dengan emosi.

54. Sebelum benar-benar rapat, orang perempuan harus elakkan diri dari bertanya bakal pasangan mengenai perasaannya mengenai sesuatu perkara, peristiwa atau situasi.

55. Orang lelaki amat pantang bila bakal pasangan menempelak atau menunjukkan kesilapan atau kebodohan lelaki tersebut. Ini cara terbaik memutuskan hubungan.

56. Orang perempuan mudah tertawan kepada lelaki yang boleh mengaku salah, meminta maaf, meminta bantuan, bertolak ansur, pandai mendengar, bersabar dan lemah lembut terhadap wanita.

57. Bila bercakap dengan lelaki, orang perempuan harus fokus kepada fakta dan sampaikan secara ringkas. Penjelasan yang berjela-jela dan memasukkan unsur perasaan akan membunuh minat lelaki terhadapnya.

58. Jika orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya Kenapa dia marah, dengari dengan teliti dan jangan komen atau cuba beri nasihat. Orang perempuan mudah sayang pada lelaki yang pandai mendengar dan sensitif kepada perasaannya.

59. Jika lelaki marah, jangan sibuk nak tanya Kenapa dia marah. Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. Doakan dia dan beri masa untuk dia merawat dirinya sendiri.

60. Fahami bahawa orang lelaki bercakap secara terus terang, ringkas dan objektif. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik, terperinci dan banyak yang tersirat.

Oleh: Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah

❀ jenguk sudah,tekan sudah,baca sudah,kOmen je belum =) ❀